Ny forskning: Barn nummer to i danske søskendeflokke er mere tilbøjelig til at blive kriminel

Et nyt dansk-amerikansk studie viser nemlig, at det anden-fødte barn har større risiko for at ende i kriminalitet eller andre problemer senere i livet end det førstefødte barn.

Det er blandt andet forskere ved MIT, Northwestern og Florida University, som har undersøgt tusindvis af brødrepar i Danmark og Florida og kommet frem til denne konklusion.

Forskellige samfundsforhold, men tendensen er den samme

Selvom Danmark og Florida har to vidt forskellige kulturer, samfundsmæssige forhold, retssystemer osv. så viste forskernes indsamlede data altså, at den andenfødte søn har langt større risiko for at udvise afvigende adfærd.

I familier med to eller flere børn har den anden-fødte søn 20-40 procent større risiko for at komme i problemer i skolen og retssystemet i forhold til andre søskende.

‘Vi finder konsekvent i begge lokationer, at anden-fødte drenge er markant mere tilbøjelige til at udvise problemer med ungdomskriminalitet sammenlignet med deres ældre søskende. Anden-fødte drenge i Danmark har markant flere tilfælde af især meget voldelig kriminalitet og fængselsdomme end deres ældre søskende’, skriver studiets forfattere i konklusionen.

Forskerne har nogle teorier om, hvorfor det er tilfældet:

  • Den anden-fødte søskende får ikke så meget opmærksomhed af sine forældre i forhold til den førstefødte. Det kan få mange til at reagere udadtil for at få opmærksomhed.
  • Forældre har en tendens til at tage mindre barsel med det andet barn, hvilket betyder, at barnet ikke kun kæmper om opmærksomheden med sine søskende men også mod karrieren og andre ansvarsområder.
  • Det kan også skyldes, at det anden-fødte barn ser op til sin storebror/søster, hvor det førstefødte barn i stedet ser op til sine forældre – hvilket betyder, at de har et barn som rollemodel i stedet for en ansvarlig voksen.

Flere undersøgelser viser, at det ældste barn i søskendeflokken er det klogeste. En forklaring på dette er, at forældre har en tendens til at tilbringe mere tid med dem og udføre intelligensfremmende aktiviteter, såsom at læse og lege med dem.

Selvom konklusionen kan virke skræmmende, er der ingen større grund til panik, mener forskerne bag studiet. Stadig relativt få børn ender i problemer, måske 1 ud af 20. Men blandt disse er anden-fødte brødre overrepræsenterede.K

Selv tror jeg, at man altid skal tage disse studier med et gran salt. Men det vigtige at tage med sig er, at man altid skal afsætte tid til læse og lege med sine børn. Og at det ikke skader at læse en ekstra godnathistorie for den lille fyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loading…

0

Livet er kort

En gift mand fra Holstebro besøgte sin lokale præst