Læs her, hvad der sker i kroppen, når man drikker energidrik

Drikker du de populære energidrikke for at få mere energi? Måske for at skære ned på kaffe- eller colaindtaget? Så bør du tænke dig om en ekstra gang. Energidrikke kan være markant farligere, end mange hidtil har troet!

Det er Fødevarestyrelsen, som I en undersøgelse af indtaget af energidrik har fundet ud af, at hele 42% af de personer, der drikker energidrikke, har oplevet bivirkninger.

Og bivirkningerne viser sig at være meget uhyggelige…

 

Mange danskere drikker de populære energidrikke for at få et skud energi i løbet af dagen. De indeholder typisk betydelige mængder koffein og sukker, som naturligvis påvirker kroppen og giver den energi, mange søger.

Men i den storstilede undersøgelse, hvor 3.682 personers brug af energidrikke blev kortlagt, var resultatet uhyggelige. Et højt forbrug af energidrikke kan medføre skadelige bivirkninger på kroppen, ligesom energidrikkene kan forårsage en række skadelige følgesygdomme.

I rapportens konklusion fremgår det, at det høje koffeinindhold i de populære drikke blandt andet kan medføre:

– Søvnbesvær

– Hjertebanken

– Rastløshed

Lignende studier fra udlandet har vist klare tegn på andre alvorlige bivirkninger:

– Hovedpine og migræne

– Allergiske reaktioner

– Depression og angst

– Frigivelse af stresshormoner

– Afhængighed

42 % af personerne i undersøgelsen havde oplevet bivirkninger ved at drikke energidrik. De mange mange bivirkninger er selvfølgelig en kombination af de forskellige ingredienser i energidrikkene, men især den høje koncentration af koffein og sukker gør, at så mange bliver ramt af bivirkninger, når de drikker energidrikke.

Bivirkningerne kan som oftest helbredes eller lindres – det bedste kan være at stoppe med eller undlade at drikke energidrikke.

Men faren ved energidrikkene stopper ikke ved bivirkningerne. Den danske undersøgelse konkluderer, at “et højt indtag af læskedrikke med sukker øger risikoen for overvægt, diabetes 2, karies og tanderosion.”

Det høje sukkerinhold i energidrikke øger altså risikoen for potentielt livsfarlige følgesygdomme, og energidrikkene er faktisk blandt de farligste drikke, man kan købe på markedet. Undersøgelsen påpeger i konklusionen, at energidrikke “ofte indeholder 10-30 % mere sukker end f.eks. sodavand.”

Skræmmende nok påpeger undersøgelsen, at næsten halvdelen af alle energidrikke, der sælges, er på 50 cl.

I 2010 var det kun 15 % af de solgte energidrikke, som indeholdt 50 cl., mens det ved undersøgelsen i 2013 var 47 %.

Fødevarestyrelsen advarer med stort udråbstegn især om, at energidrikke IKKE er for børn, da det kan være skadeligt for de små kroppe, der ikke kan tåle de store mængder koffein og sukker. De beskriver, hvordan mange børn får de potentielt skadelige energidrikke til fødselsdage eller efter sport, og at flere forældre bør kende til farerne ved de populære drikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loading…

0

Lærerens telefonfis ender på en uventet måde

En yngre mand besøgte en grisehandler